O nama "Naša škola"


       Osnovna škola "Miloš Crnjanski" se nalazi u Srpskom Itebeju u pograničnom delu opštine Žitište prema Rumuniji.Škola traje već 242 godine,a dan škole je 26. oktobra. Prvi pisani tragovi potiču iz 1770. godine. Od 1981, kada je izgrađena nova školska zgrada, nastava se izvodi na srpskom i mađarskom jeziku. Književnik Miloš Crnjanski, čije ime nosi škola, na lep način predstavlja sponu u odnosima Srba i Mađara na ovim prostorima. Njegovi preci živeli su u Srpskom Itebeju, njegovi bliski rođaci žive u selu i danas, a pisac je rođen u Čongradu, u Mađarskoj.
      Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, a selo je udaljeno od glavnih saobraćajnica. Prema poslednjem popisu, selo Srpski Itebej, u kojem se nalazi matična škola, ima oko 2300 stanovnika. Veoma je izražena migracija stanovništva prema gradovima Zrenjanin i Novi Sad. Kulturni život sela svodi se uglavnom na druženje u okviru KUD-ova i klubova. Od ponuđenih kulturnih aktivnost, deca se najčešće opredeljuju za gostujuće pozorišne predstave, gostovanja folklornih društava i odlazak u diskoteke. Sportski život mladih ogranizovan je u okviru dva fudbalska kluba: “:1.oktobar” i “Bega”. Učenici su organizovani i u okviru karate kluba “Banatski cvet”. Roditelji učenika iz Srpskog i Novog Itebeja pretežno su zaposleni u zemljoradničkim zadrugama “Bratstvo” i “Mrkšićevi salaši”. Selo je okruženo plodnim zemljištem, nalazi se između Begejskog kanala i reke Begej. Specifičnosti našeg okruženja (reke, ribnjaci, pašnjaci) nisu u dovoljnoj meri iskorišćene kako u turističkom, tako i u saznajnom pogledu, iako pružaju dobre mogućnosti za to. Škola predviđa časove u prirodi, podizanje svesti o značaju očuvanja prirode, edukaciju o običajima u selu, starim zanatima...
        U protekloj školskoj godini znatno su unapređeni uslovi za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada u školi: saniran je pod u fiskulturnoj sali, popravljen krov i poboljšano grejanje sredstvima pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu i lokalne samouprave; uvedeno je centralno grejanje na biomasu u odeljenju u Hetinu, takođe sredstvima lokalne samouprave i Sekretarijata za energetiku. Sredstvima koja su obezbeđena prodajom reciklažnog materijala napravljena je letnja učionica u dvorištu škole.
         Škola je ostvarila izuzetno dobru saradnju sa opštinom Žitište, mesnim ​zajednicama u Srpskom i Novom Itebeju i raznim društvenim organizacijama. Mora se istaći razumevanje za školske potrebe zemljoradničkih zadruga „Mrkšićevi salaši“ i „Bratstvo“.
         Sa svoja dva izdvojena odeljenja u Međi i Hetinu, škola ove školske godine ima 338 učenika koji su raspoređeni u 28 odeljenja. Škola okuplja učenike iz četiri naseljena mesta: Srpski i Novi Itebej, Hetin i Međa.
         Nažalost, dece je svake godine sve manje i tu škola deli sudbinu svih seoskih sredina.

Powered by WebExpress